Relaţii cu publicul

Căutare în ştiri

Servicii ON-LINE

Primăria Lugoj

Consiliul Local

Documente publice

Urbanism

Buget local

Achiziţii Publice

Compartiment Investiţii

Evidenţa persoanelor

autorizatii trafic greu

Compartiment Mediu

Protecţie civilă

Poliţia locală

Casa de Cultură

Despre oraş

Alte informaţii

Cetăţeni de onoare \ Afrim Gheorghe

Afrim Gheorghe

[1899 - 1996]

Afrim Gheorghe

S-a născut în comuna Rogova, jud. Mehedinţi, la 22 decembrie1899. După şcoala elementară s-a înscris la Liceul "Traian" din Craiova, iar apoi între 1921-1923 a urmat cursurile Şcolii de Ofiţeri de Infanterie din Bucureşti. Studiile militare le-a completat urmând Cursurile Şcolii Speciale din Sibiu.

A participat la luptele de pe front cu Regimentul 17 Infanterie, având gradul de căpitan şi comandând un batalion. La trecerea Prutului a fost rănit, dar a refuzat evacuarea, rămânând în continuare la comanda batalionului cu care a luptat pâna în Transnistria. Pentru faptele de arme a fost decorat cu Coroana României în grad de cavaler. După căderea Odessei a fost trimis la Lugoj şi numit instructor la Şcoala de Subofiţeri. La o vizită a generalului Hansen, Comandantul trupelor germane din România, a prezentat un exerciţiu model care a fost apreciat şi decorat cu "Vulturul de Aur" german.

În 1944 se află din nou pe front cu Regimentul 17 Infanterie în zona mănăstirii Neamţ. După 23 august 1944, nemţii au vrut să-i ia prizonieri şi să-i ducă în Germania, dar după o luptă dură au scăpat. În Ardeal a luptat cu un batalion care a acţionat pe Mureş spre Reghin, Turda, Satu Mare, trecând în Ungaria la Debrecen, unde a luat comanda unui batalion din Regimentul 3 Dorobanţi. Pentru acţiunile din munţii Tatra a fost citat prin ordin al Marelui Stat Major şi, în final, a fost decorat cu Ordinul "Mihai Viteazul" clasa a III-a.

Pentru că a fost voluntar în Primul Război Mondial, a fost răsplatit cu Medalia Comemorativă Regele Ferdinand şi Steaua României clasa a V-a. A primit şi Crucea Comemorativă a celui de Al Doilea Război Mondial.

La propunerea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Subfiliala Lugoj, Consiliul Local al Municipiului Lugoj a aprobat ca să fie numit "Cetăţean de Onoare" prin Hotărârea nr. 41 din 10 iulie 1995, act care a fost oficiat la vârsta de 96 de ani.